Portalul tablouavocati.ro este o initiativa privata ce permite identificarea rapida a Avocatilor, in functie de locatie si criteriile dumneavostra. Consiliul de Mediere este autoritatea care intocmeste, actualizeaza si publica Tabloul Avocatilor autorizati din Romania, pe propria pagina de internet cmediere.ro Afla mai multe despre Cookies?

Importanța tonului în documentele juridice este în general trecută cu vederea.

Avocații scriu potrivit stării de spirit pe care o au la momentul redactării și se gândesc mai degrabă la ei decât la publicul cererii. Se lasă conduși de contextul personal și prea puțin de cel exterior. 

 

Tonalitatea potrivită se găsește vizualizând permanent scopul documentului. Acesta este acela de a convinge cerebral și eventual emoțional, dar mult mai puțin, judecătorul. Odată stabilită această tonalitate, ea trebuie păstrată permanent constantă.

Nu poți în cuprinsul aceleiași cereri să ai pasaje în care te adresezi judecătorului iar altele în care scrii pentru clientul tău, pentru tine sau pentru a da satisfacție cine știe cărei răfuieli științifice.

Dacă ai stabilit care e tonul cel mai potrivit pentru a transmite un mesaj asertiv judecătorului, menține direcția neschimbată până la sfârșit.

În documentele juridice adresate instanței în general este o bună idee să adopți un ton măsurat și rațional. Mesajul subliminal pe care ar trebui să-l transmiți ar fi ceva de felul “am o problemă juridică interesantă, vă rog să o rezolvați”.

Judecătorul este cel care are deja sau va găsi soluția. Chiar dacă judecătorul are încă rezerve cu privire la susținerile tale, ele vor putea fi îndepărtate printr-un dialog pe care îl declanșezi în cadrul procesului.

Rolul tău este să-l însoțești pe acest drum, să-i oferi ajutor pentru desțelenirea juridică a situației, să anticipezi obiecțiunile, să răspunzi acestora și să-i satisfaci toate așteptările. Nu scrie ca și când ai ști exact care este soluția juridică și aceea ar fi cu siguranță doar una, cea susținută de tine.

Afișarea ostentativă a unei siguranțe prea mare pe poziția ta juridică te conduce ușor în zona aroganței, pe care judecătorii în general n-o înghit. Desigur, nu poți fi nici exagerat dubitativ sau de-a dreptul confuz, ca și când nu ai avea nici o părere sau soluție juridică și să lași totul la aprecierea judecătorului. Neîncrâncenat da, dar nu umil.

Ai o soluție juridică pe care i-o propui judecătorului și ești gata să lucrezi împreună cu instanța pentru a o definitiva sau îmbunătăți, după caz. După lectura oricărei cereri judecătorul trebuie să rămână cu ceva cert și nicidecum să se încarce cu întrebările tale.

 

Un ton prea strident va face cititorul să se simtă agresat.

Acest lucru nu numai că nu-ți va aduce avantaje dar va și distrage atenția de la calitatea reală a argumentelor tale.

Judecătorul nu are de ce să se încarce cu emoția negativă transmisă de un text prea violent și cel mai probabil îl va respinge mental cu totul.

Nici un ton prea emoțional nu este de acceptat. Judecătorul trebuie să rezolve situația din fața sa prin apelul rece la textele de lege, iar abordarea subiectivă și umană nu-i oferă nici un fel de ajutor în acest sens.

 

Avocatul trebuie să asiste judecătorul în identificarea interpretării legale adecvate situației, iar acest lucru nu se poate face decât profesional, tehnic și aplecat. Mai ales în cererile privind căile de atac nu te rățoii la judecătorii din prima instanță.

Indiferent ce eroare flagrantă critici, nu uita că judecătorii sunt colegi între ei și un sentiment de solidaritate este firesc. Judecătorii acceptă ca fiind firești greșelile de judecată, întreaga filozofie a căilor de atac și a organizării ierarhice a instanțelor întemeindu-se pe asta.

 

Critică argumentele, niciodată persoanele.

Tonul unei cereri este cel care poate determina decizia judecătorilor de a continua sau nu studiul ei aprofundat. În cazul în care tonul este greșit, majoritatea judecătorilor se vor întrerupe sau o vor expedia rapid. Ori nu poți convinge un judecător căruia nu-i câștigi și nu-i menții vie atenția.

 

* Fragment dintr-o lucrare în curs de apariție sub semnătura autorului la editura Wolters Kluwer. Dacă dorești să fi primul informat când apare cartea ori să primești alte fragmente din aceasta lasă-ne datele tale de contact aici http://adriantonineacsu.questionpro.com

 

Av. Adrian Toni Neacsu

www.jurindex.ro

 

 

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati