Portalul tablouavocati.ro este o initiativa privata ce permite identificarea rapida a Avocatilor, in functie de locatie si criteriile dumneavostra. Consiliul de Mediere este autoritatea care intocmeste, actualizeaza si publica Tabloul Avocatilor autorizati din Romania, pe propria pagina de internet cmediere.ro Afla mai multe despre Cookies?

Drept civil

In principal, pentru a se ajunge la o executare silita imobiliara exista o serie de proceduri anteexecutorii, precum si acte procedurale ce trebuie indeplinite atat de catre creditorul bancar, cat si de executorul judecatoresc.

Primul pas pentru a se putea trece la executarea silita a obligatiilor ce deriva dintr-un contract de credit bancar (potrivit legii, acesta este titlu executoriu, prin urmare, atentie, acest lucru inseamna ca nu este necesar ca creditorul dumneavoastra sa va actioneze in judecata), se refera la declararea scadenta a creditului.

In cele mai multe cazuri, termenul maximal in care putem sa nu efectuam plata ratei lunare impusa prin contract este de 90 de zile. Ulterior, banca are dreptul de a declara scadent anticipat creditul, inclusiv comisioane, speze si dobanzi, solicitandu-va toate sumele ce deriva din acesta.

Astfel, scadenta anticipata se declara de cele mai multe ori prin scrisoare recomandata de instiintare a masurii. Atentie pentru cei care platesc in continuare dupa acest moment ratele de credit, dat fiind faptul ca banca nu mai are nicio obligatie sa respecte graficul de rambursare.

Intr-un timp pe care il decide doar creditorul bancar, acesta trimite, printr-o cerere de executare silita, dosarul cu contractul dumneavoastra bancar catre un executor agreat de acesta, in vederea pornirii executarii silite.

Executorul, primind dosarul respectiv, este tinut de lege ca, prin incheiere, sa stabileasca inregistrarea dosarului pe rolul biroului sau, sa il numeroteze si sa instiinteze despre masura, pe creditor.

Dupa acest pas, acesta va fixa cheltuielile de executare, care cad in sarcina debitorului urmarit, apoi adreseaza o cerere de incuviintare a executarii silite instantei din circumscriptia careia isi are sediul biroul executorului judecatoresc.

Instanta primind cererea, verifica daca, intr-adevar, creanta este certa, lichida si exigibila si dispune, ca atare, printr-o incheiere irevocabila.

 

Atentie la eventualele motive pentru anularea executarii


Atentie la incheierea de incuviintare, deoarece pot fi depistate chiar din aceasta motive de nulitate a executarii sau de nulitate a actelor de executare in privinta dobanzilor, cheltuielilor etc.

In momentul incuviintarii, atunci cand discutam despre executarea imobiliara, executorul emite o somatie de 15 zile catre debitor, prin care il instiinteaza si de masura inscrierii in cartea funciara a imobilului urmarit, despre masura executarii silite, pentru a putea fi opozabila erga omnes, adica tuturor partilor.

Ulterior emiterii acestei somatii de 15 zile, daca debitorul nu plateste datoria, executorul judecatoresc are obligatia ca, in baza art. 828 din Codul de procedura civila, sa se deplaseze personal si sa intocmeasca un proces verbal de situatie, in sensul constatarii anumitor aspecte legate de locul unde se afla bunul si identificarea lui cat mai amanuntita.

Ulterior acestei proceduri, fie cu acordul partilor, fie prin numirea unui expert si efectuarea unei expertize in cauza, se stabileste valoarea lui de circulatie, tocmai pentru a putea fi scos la vanzare, la un pret apropiat de realitatea pietei.

 

Vanzarea locuintei


In urma intocmirii raportului, executorul, intr-un termen de maximum 30 de zile, scoate la vanzare publica, prin emiterea unei publicatii de vanzare, bunul urmarit.

Daca la primul termen de licitatie se depune o oferta urmata de consemnarea unei cautiuni, atunci acesta se vinde ofertantului cu cel mai bun pret, intocmindu-se astfel procesul verbal de licitatie, iar dupa consemnarea diferentei de pret de catre licitator, actul de adjudecare, ce constituie titlul de proprietate si poate fi inscris in cartea funciara.

 

La a treia licitatie, pretul casei scade cu pana la 50% din valoare sa


In cazul in care nici la a doua licitatie nu se inscriu participanti, Codul de procedura civila prevede ca pentru organizarea termenului 3 de licitatie creditorul trebuie sa ceara acest lucru in mod expres executorului, iar la acest termen imobilul se poate vinde cu pana la 50% din valoarea lui, ceea ce inseamna o mare pierdere pentru debitor.

Prin urmare, atentie la actele de executare emise in dosarele de executare, fiindca, de cele mai multe ori, ele pot contine elemente ce va pot salva casa prin contestarea lor in cadrul instantelor de judecata.

 

Pentru a afla mai multe despre cum trebuie sa procedati in vederea promovarii unor mijloace de aparare impotriva executarilor silite, cititi prevederile referitoare la contestatia la executare si cererea de suspendare a executarii silite.

 


Av. Cuculis Adrian
Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

Sursa ziare.com

 

Transferul unor competente din aria avocatiala catre alte categorii (notari, mediatori) nu pare sa-i sperie pe avocati. Specialistii in domeniul dreptului spun ca fiecare categorie profesionala are atributii exclusive. Ramane ca justitiabilii sa decida caruia dintre ei sa se adreseze. Iar aceasta in functie de problema cu care se confrunta.

Prin OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in M.Of. nr. 392/29.06.2013, s-au abrogat vechile reglementari care stabileau taxale de timbru si taxele judiciare de timbru.